Mindful Parenting, azaz a Tudatos Szülő 1.rész

Névtelen terv

Így az év elején, amikor újraértékelünk, elhatározunk sok mindent magunkkal és az életünkkel kapcsolatban, szülőként kifejezetten szükség lehet arra, hogy a gyermekeinkkel kapcsolatos Önmagunkat is átgondoljuk, azaz megvizsgáljuk magunkat, mint Szülőt. Erre nyilván az évben többször is szükség lehet, ahogyan változnak a dolgok. 

Ha most épp azon gondolkodsz, miért jó, miben áll Tudatos Szülőnek lenni, segítek néhány szemponttal: 

Mindful Parenting, azaz a Tudatos Szülő alapelvei

  1. Legfontosabb, hogy a jelenben éljünk, azaz a mára koncentráljunk. Belül sokan tervezgetik, hogyan lesz a gyermekükből olimpikon, orvos, villanyszerelő, hová szervezzük majd lányunk esküvőjét 20 év múlva. A tervezés, álmodozás jó dolog, ne hagyjuk abba, de figyeljünk rá, hogy a jövőbeli lehetséges életnek ne rendeljük alá a Jelenünket. Lehet, hogy sok edzésre kell járnia, hogy olimpikon legyen (ha ez valóban az ő álma is, nem csak a miénk), de akkor legyünk ott vele, amennyit csak lehet. Töltsünk időt a Jelenben, támogassuk, szeressük, beszélgessünk! Szoktam mondani, a gyermeknek nem kell sok, hogy jól működjön, ’csak’ szeretet, biztonság, törődés, azaz a Jelenlétünk Szülőként.Ugyanilyen problémás a múltban való kalandozások gondolatban: Hogy kellett volna lennie? Mit tehettem volna? Ne rágódjunk a múlton! Maradjunk minél inkább a Jelenben.
  1. Két féle gondolat szokott a szülőkben (is) motoszkálni: ’Minek kellene lenni/történni?’ és ’Mi lenne ha’. Lássuk például: Milyennek kellene lenni a gyermekem viselkedésének, bizonyítványának, eredményének, öltözködésének (ahhoz, hogy elégedett legyek, hogy megfeleljen a társadalmi, családi elvárásoknak…), Mert ha nem ilyen, mi fog történni, mi lesz belőle (milyen aggodalmakat vetítek ki a jövőbe). Mi lenne, ha szigorúbb/engedékenyebb lennék, másik óvodába/iskolába járatnánk…. Sok-sok gondolat (amiben a ’gond’ szó nem véletlenül van benne). Ahelyett, hogy túl sokat aggódnánk a múlt-jövő miatt, a meditáció és mindfulness gyakorlása segít, hogyan legyünk rugalmasak, ellenállóak a különféle életszituációkban.
  2. Teremtsünk kapcsolatot gyermekeinkkel a jelenben. Érdeklődjünk a napjuk felől, tudjuk meg milyen gondolataik, érzéseik, érzelmeik vannak. Beszélgessünk ezekről, lássuk meg nekik milyen nézőpontjaik vannak, és osszuk meg velük a miénket. Ez sok konfliktust elsimíthat, megelőzhet. Játszunk, beszélgessünk, töltsünk együtt időt még kamasz gyermekünkkel is – aki persze ezt nem mindig szeretné, de álljunk ott az ajtóban, amikor kinyitja, ne szalasszuk el a lehetőséget!

A meditáció és mindfulness ahogy szokták mondani, a jelen pillanat megélése és a gondolatok ’kontrollálásán’ keresztül segít. De ez nem csak ennyi, megtanuljuk az életet hátradőlve, egy más szemléletből, szinte felülről nézni, ahogy a sas reptében végigtekint a réten, vízen. Így repülhetünk mi is saját életünkben Szülőként, emberként. Ezzel könnyebben hozzuk meg a JÓ döntéseket, elfogadjuk, rugalmasabban kezeljük a változásokat, esetleges nehézségeket az életben.

Ha egyszerű lépéseket keresel, amikkel a mindennapokban megtanulhatod, családodban, gyermekeiddel együtt alkalmazhatod a mindfulness és meditációs technikákat itt a legjobb helyen vagy. Szülőknek szóló mentor programot Ide kattintva éred el.  

Megosztás

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: pinterest
Megosztás itt: email

Szeretnél kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet?

Ha tanácstalan vagy a kezdő lépéseknél, ahogy én is az voltam annak idején, nézd meg Szülőknek szóló Mentor Programomat.

Ezeket olvastad már?

Életmód

Anyák napjára

Ahogy a környezetünk, a család és gyermekeink is megemlékeznek az anyák napjáról, mi se feledjük el magunkat, és ajándékozzunk szeretetet, törődést, önMAGunknak is…. ééééés kérjünk

TOVÁBB OLVASOM »