Hogyan segítsünk gyermekünknek szülőként?

Ehhez ajánlom a Szülőknek szóló Mentor Programot akár ONLINE is – bővebben minderről itt.

Sok gyermeknek és kamasznak nehezen megy a koncentráció, rosszul alszanak, aggódnak, nem tudnak relaxálni, megnyugodni vagy csak szimplán kikapcsolni és nem csinálni semmit. Így folyamatosan „bekapcsolt” állapotban vannak, fejük hamar megtelik. Gyermekeink felé túl sok az elvárás önmaguk, az óvoda, az iskola, a társadalom részéről.
Hogyan segíthetünk nekik „kikapcsolni”, megnyugodni, hinni saját értékeikben, saját magukban, hogy egy boldog életet élhessenek ma, a 21. század gyermekeként? Ebben segíthet a Szülői Mentor Program. 

12 éven felüli KAMASZOKNAK, akik már a szülőktől való leválás szakaszában vannak, egyéni segítségnyújtást vállalok, akár online is. Jelentkezés a Kapcsolat menüpontban vagy telefonon. 

„Nem állíthatod meg a hullámokat, De megtanulhatsz szörfözni rajtuk”

A „Mindfulness Matters” módszer

A „Mindfulness Matters” módszert a holland Eline Snel dolgozta ki az éber figyelem fejlesztésére 5-19 éves gyermekeknek és fiataloknak.

Mi is „Mindfulness Matters” módszer?

„ Az éber figyelem (más fordításban: tudatos jelenlét), azaz „mindfulness” lényege a nyitottság és tiszta tudatosság”

Az éber figyelem mindennapi életben való gyakorlásával képessé válunk a jelen pillanatra figyelni, a mában élni, értékelések nélkül, úgy mint valami ’szuperjó’ vagy épp ’úgysem fog sikerülni’. Nyílt kíváncsisággal tekintünk a külvilágra és saját belső világunkra, mi történik bennünk. Mindezek megismerésével a gyerekek hamar megértik, hogy a „rossz” vagy negatív gondolatok vagy például az aggódás természetesek, csak gondolatok. Nem tények. Léteznek, jelen vannak egy időre, majd ismét eltűnnek.

A „Mindfulness Matters” módszer egy 8 hetes éber figyelem tréning 5-19 éves korosztály számára korcsoportokra bontva. Heti egy alkalommal egy órás találkozók keretében a gyermekek/fiatalok megtanulják a koncentráció, éber figyelem gyakorlati elsajátítását. Megismerik belső világukat, az értékelés, ítélkezés nélküli látásmódot saját és mások gondolataival, érzéseivel, tapasztalataival kapcsolatban. Megtanulják, hogyan kezeljék a nyugalmat vagy épp a nyugtalanságot. Megtanulják elfogadni a ’zavaró’ érzelmeket, gondolatokat ahelyett, hogy eltemetnék magukban. És mindezek mellett megtapasztalják a kedvesség, megértés erejét önmaguk és mások felé.


5- 12 éves korosztály

A legfiatalabbak nagyon könnyen megtanulják a lenyugvást, a koncentráció megtartását. Egy „stresszmentes” agy jobban képes a tanulásra, problémamegoldásra és kevésbé reagál impulzívan.

A 13-19 éves fiatalok gyakran depressziós állapotokat élnek meg, tele vannak aggodalommal, félelmekkel az iskolai dolgozatok, vizsgák vagy magánéleti problémák miatt, önbizalomhiányosak, alvászavaraik vannak. Éber figyelmi gyakorlatokkal mindezeket kezelni tudják magukban, nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, ami önbizalmat is ad egyben.

Balázs, a béka – avagy ’Mindfulness Matters’ oktatás Magyarországon

A béka a ’Mindfulness Matters’ módszer szimbóluma, logoja. ’Mindfulness Matters’ módszer oktatást kizárólag a hivatalosan az Eline Snel által alapított AMT (Academy for Mindful Teaching) által szervezett ’Mindfulness Matters’ tréninget végzett oktató tarthat.
A ’Mindfulness Matters’ módszer Magyarországon jelenleg csak nálam elérhető, egyelőre 5-12 éves korosztály részére. Ha gyermeked 13-19 év közötti, és érdeklődtök a ’mindfulness’, a meditáció vagy az MM módszer iránt, keressetek bizalommal elérhetőségeimen! Van megoldás!
A tanfolyamok magánórák és intézményi/iskolai kereteken belül is megtarthatóak.

Dióhéjban – mit tanulnak a gyerekek a tanfolyamon?

A tudatos figyelem alapvető fontosságú minden tanulási folyamatnál. Az éber figyelem „mindfulness” gyakorlása fejleszti a tudatosságot, pozitívan befolyásolva a gyermek tanulási képességeit az élet minden területén.
Egyben fejleszti az önbizalmat, kreativitást, együttérzést, problémamegoldó és feladatelvégző képességet. Az agy nyugodtabban működik, a stresszreakciók pozitívan változnak.

Az ’Mindfulness Matters’ módszer iskolákban és magánórákon/otthon alkalmazva a következőkben segíthet:

• koncentráció javulás (jobb tanulási képességek az élet minden területén)
• érzelmek, félelmek, frusztrációk kezelésének képessége
• felelősségvállalás és bizalom építés (önmaguk, mások, valamint környezetünk felé)
• testi és lelki béke kifejlesztése
• olyan panaszok leküzdése, mint fáradtság, szorongás, betegség, álmatlanság
• impulzív viselkedés csökkenése
• kedvesnek lenni magunkhoz és másokhoz
• szomorúság leküzdése
• több energia, egyensúly és öröm az életben
• vizsgadrukk (stressz) leküzdése
• memória javulás – főképp feszült pillanatokra (vizsga, előadás)
• hatékony módszerek kommunikáció gyakorlásához – a (meg)hallgatás művészete, problémamegoldás

Tudományos kutatások

A „Mindfulness Matters” módszer a Jon Kabat-Zinn–féle, felnőtteknek kifejlesztett nyolc hetes MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) mindfulness-programon alapul, ami az USA-ban egészségpénztár által támogatott módszer.
Hollandiában a „Mindfulness Matters” bevezető vizsgálataiban összesen háromszáz gyermek és húsz tanár vett részt a nyolc hetes képzésben, öt iskolából. Heti egy alkalommal volt egy 30 perces foglalkozás, valamint minden nap 10 perces gyakorlás. A 10 perces gyakorlás egy éven keresztül folytatódott, a diákok és tanárok is lelkesen fogadták, és pozitív változásokat észleltek, mint például nyugodtabb légkör az osztályteremben, jobb koncentrációs készség és nyitottság egymás felé. A gyerekek kedvesebbek lettek egymással (önmagukkal és a többiekkel is), magabiztosabbá váltak és kevésbé ítélkeztek.

Speciális nevelési igényű gyermekek bevonásával az első tudományos kutatások 2012-ben zajlottak a ’Mindfulness Matters’ hatásairól. Az eredmények nagyon pozitívak voltak, részleteiben a kutatás eredménye a holland Tudományos Autista Magazin (‘Wetenschappelijk Tijdschrift Autisme’ ) 2012 szeptemberi számában olvasható. Az eredmények nagyfokú szorongás és depressziós tünet csökkenést mutattak a gyerekek részéről, a szülők szerint nagyfokú javulás mutatkozott a gyerekek pszichikai és pszichológiai jól-létét illetően. A módszert mind a szülők mind a gyerekek pozitívan értékelték.
Jelenleg a módszer a holland iskolákban nagyrészt megtalálható, valamint egyre több európai ország közoktatásában és egészségügyi intézményeiben alkalmazzák államilag támogatott módszerként.

Hol?

Következő tanfolyamok….

Jelenleg nem tartok csoportos tanfolyamokat. FaceBook oldalamat érdemes követni, ott lesznek friss információk, amint ez változik.

Hogyan segíthetek szülőként?

“Gyakorlat teszi a mestert”

A 8 hetes tréning alatt főképp a kisebb gyermekeknek nagy segítség, ha a szülők támogatják őket a gyakorlásban. Ehhez segítségül kapnak rövid gyakorlatokat, amiket otthon együtt végezhettek.

Nagy segítség lehet Eline Snel 2015-ben magyarul is megjelent könyve, melynek CD mellékletében több korosztályonként csoportosított meditációt találhatunk, Ezek közül nagy kedvenc lehet az elalvást, megnyugvást segítő vagy figyelem összpontosító gyakorlat.

Könyv: Eline Snel: Ülj figyelmesen mint egy béka – Mindfulness gyakorlatok gyerekeknek és szüleiknek (CD melléklettel), Scolar Kiadó, 2015

Ha szülőként, gyermekekkel foglalkozó szakemberként érdeklődsz az éber figyelem, „mindfulness” , a gyermek meditációk, tudatos jelenlét gyakorlati alkalmazása iránt, felnőtteknek szóló tanfolyamokról ITT olvashatsz

Még többet a “Mindfulness Matters” módszerről Eline Snel oldalán találsz